Endometriozis her 10 kadından 1’inde görülen hastalık!

Acıbadem Altunizade Hastanesi Endometriozis Merkezi, Akreditasyon Belgesini İkinci Kez Aldı

Türkiye’nin ilk ve tek Endometriozis Merkezi, 2. kez akreditasyon belgesi almaya hak kazandı. Merkezin sorumlusu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta ise  2. kez ‘Mükemmel Cerrah’ unvanını aldı.

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kadında görülen, ancak yeterince bilinmeyen endometriozis hastalığına odaklı hizmetlerin verildiği Acıbadem Altunizade Hastanesi Endometriozis Mükemmelliyet Merkezi; Surgical Review Corporation (SRC) tarafından ‘Multidisciplinary Endometriosis Center of Excellence’ unvanına layık görüldü. Kar amacı gütmeyen ve hasta güvenliğini ön planda tutan Uluslararası Bağımsız Denetçi Surgical Review Corporation (SRC) tarafından ilk kez 2022 yılında akredite olan merkez, başarılarından dolayı 2025 yılında da akreditasyona hak kazandı. Ameliyat sayısından hasta rotasyonuna, ekiplerin tıbbi özelliklerinden arşiv sistemine kadar tüm süreçlerin değerlendirilmesi ve denetlenmesiyle hak kazanılan SRC akreditasyonu; sağlık hizmetlerinde dünya çapında standartlara sahip kurumlara veriliyor.

Avrupa’nın 2. merkezi

Mart 2025 tarihinde SRC tarafından yüz yüze denetimlerinden başarıyla geçen Merkez, yeni akretidasyonla Türkiye’de ilk, Avrupa’daki 2’nci, dünyadaki 6’ncı “Mükemmeliyet Merkezi” olma unvanıyla faaliyetlerini yürütüyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Endometriozis Mükemmelliyet Merkezi’nin medikal ekip lideri Prof. Dr. Taner Usta’nın ‘Mükemmel Cerrah’ olma unvanı ise ikinci kez onayladı.

Endometriozis, Türkiye’de 2 milyon kadının sorunu

Endometriozis hastalığı ve akreditasyon hakkında bilgi veren Prof. Dr. Taner Usta, Türkiye’ye böyle bir merkez kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:

“Endometriozis, rahim içindeki hücrelerin adeta rahim içinden çıkarak; yumurtalık, karın içi zarı, tüpler, idrar kesesi, bağırsaklar ve üreterler gibi organlara gitmesiyle kendini belli eden önemli bir hastalık. İlerlediği organa bağlı olarak farklı belirtiler veriyor. Organ kaybı gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hastalar, genellikle şiddetli karın ağrıları çekiyor. Yerleştiği organa göre farklı belirtiler vermesi nedeniyle endometriozis tanısı 6-7 yıl gibi uzun sürebiliyor. Çok yaygın bir hastalık. Dünyada her 10 kadından 1’inin, Türkiye’de ise yaklaşık 2 milyon kadının bu sorunu yaşadığı biliniyor. Böyle bir merkezin kurulmasının amacı, hastanın tüm ihtiyaçları düşünülerek uluslararası nitelikte hizmet verilmesidir”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne ‘bıçak parası’ soruşturması: 11 gözaltı!

“Hastalardan bıçak parası talep ederek 10 milyon lira haksız kazanç elde edildiği” iddiası

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların yaygınlığına dikkat çekerek, aşırı hijyen ve yanlış temizlik alışkanlıklarının mikrobiyotayı bozarak enfeksiyona davetiye çıkardığını belirtti. İşte sağlıklı vajinal flora için dikkat edilmesi gerekenler…

Prof. Dr. Haberal, yanığın önemine dikkat çekti: ‘Tüm toplumu ilgilendiren bir sorun’

“Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”nde konuşan Prof. Dr. Mehmet Haberal, “Yanık her yerde, her an oluşabilir, herkesin başına gelebilir. O yüzden çok önemlidir ve tüm toplumu ilgilendiren bir sorundur” dedi

Uzman: Çölyak Hastalığının tek tedavisi glütensiz beslenme

Dahiliye Uzmanı Op. Dr. Dündar Güngör, çölyak hastalığının tek tedavisi glütenden kaçınmak olduğunu belirterek, “Yumurta, et, balık, tavuk gibi gıdalar tüketilirse çölyak hastalığını büyük bir oranda tedavi edilmiş oluyor ve bağırsak sağlığına kavuşmaya başlıyor. Aynı zamanda glütenden her zaman uzak durulması gerekiyor” dedi.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.