Beyin yaşlanması o yaştan sonra hızlanıyor… Hangi takviyeler etkili olabilir? Bilim insanları yanıtladı

Araştırma, Stony Brook Üniversitesi’nden nörobilimci Lilianne Mujica-Parodi’nin liderliğinde yürütüldü ve 18 ila 90 yaş aralığındaki 19 bin 300 kişinin beyin taramalarını inceledi. Araştırmada fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) ve elektroensefalogramlar (EEG) kullanılarak, beynin farklı bölgeleri arasındaki kan akışı ve elektriksel bağlantılar incelendi.

Çalışma, beyin yaşlanmasının insülin direnci ile bağlantılı olduğunu gösterdi. İnsülin direnci, kan şekerini hücrelere taşımak için daha fazla insülin gerektiği anlamına geliyor. Araştırmada, yüksek kan şekeri seviyesine sahip 40’lı yaşlarındaki kişilerin beyinlerinin, aynı yaş grubundaki insülin direnci belirtisi olmayan kişilere göre daha hızlı yaşlandığı görüldü.

KETOJENİK TAKVİYELER YARDIMCI OLABİLİR Mİ?

Araştırma ekibi, beyin yaşlanmasının, nöronların insüline yanıt verememesi nedeniyle glikoz eksikliğinden kaynaklanabileceğini düşünüyor. Ketojenik takviyeler, vücudun şeker yerine ketonları enerji kaynağı olarak kullanmasına yardımcı olabiliyor.

Araştırmanın bu kısmında 20 ila 79 yaş aralığında 101 katılımcı, bir gece boyunca aç bırakıldıktan sonra fMRI taramasına alındı. Daha sonra katılımcılara ya keton içeren bir içecek ya da aynı kaloride şekerli bir içecek verildi. 30 dakika sonra yeniden fMRI taraması yapıldı.

Sonuçlar, keton içeceğinin, yaşlanmaya bağlı beyin ağı bozulmalarını azalttığını gösterdi. Bu etkinin özellikle 40 ila 59 yaş grubundaki kişilerde daha belirgin olduğu ve genç yetişkinlere göre yüzde 80 daha etkili olduğu tespit edildi. Ancak, 60 ila 79 yaş grubunda bu etkinin çok daha az olduğu görüldü.

Araştırma, keton takviyelerinin beyin yaşlanmasını yavaşlatma potansiyelini gösterse de, uzun vadeli etkilerini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyuluyor.

Mujica-Parodi, bu takviyelerin yalnızca aşırı insülin direncine sahip ve kendi ketonlarını üretemeyen kişilerde etkili olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, düşük glikoz seviyelerinde vücudun kendi ketonlarını üretebileceği ve bu nedenle diyet değişikliklerinin de etkili olabileceği vurgulanıyor.

 

Related Posts

Bahar geldi, alerjiler arttı: Uzmanından uyarılar

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte toz alerjisi şikayetleri arttı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Yurtseven, aileleri toz taşınımı, ev içi temizlik ve maske kullanımı gibi konularda uyararak tavsiyelerde bulundu.

Açık büfede yenmemesi gereken yiyecekler açıklandı

Açık büfe yemeklerin cazibesi, sağlığımızı tehdit eden riskleri de beraberinde getirebilir. Uzmanlar, özellikle otellerde ve restoranlarda sunulan açık büfe yiyeceklerin hijyenine dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Giresun’da Kaza: Bariyerleri Aşan Araç Karşı Şeride Geçti, 2 Yaralı

Bariyerleri aşan araç karşı şeride geçti: 2 yaralı GİRESUN – Giresun’da bariyerleri aşarak karşı şeride geçen araç, başka bir otomobille kafa kafaya çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Edinilen bilgilere göre, Karadeniz Sahil Yolunda Trabzon …

Samsun’da Normal Doğumun Önemi Sempozyumu Düzenlendi

Samsun’da normal doğumun önemini vurgulamak ve toplumda bu konuda bilinç oluşturmak amacıyla “Doğal Olan Normal Doğum Sempozyumu” gerçekleştirildi. Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumda, alanında uzman hekimler ve …

Bakıcı, 2 Yaşındaki Bebeği Darbetmekten Tutuklandı

Aydın’ın Efeler ilçesinde 2 yaşındaki bebeği darbettiği gerekçesiyle gözaltına alınan bakıcı tutuklandı. Adnan Menderes Mahallesi’nde yaşayan O.Ö.K. ve M.K. çifti, 2 yaşındaki kızları R.K’nin bakımı için yaklaşık 2 ay önce H.K. (63) ile anlaştı. Bir …

30 saniyede erken ölüm riskini tespit etmenin basit yolu!

Uzun yaşam üzerine çalışmalarıyla tanınan terapist ve yazar Dawn Harper, sağlığınızı değerlendirmenin basit ama etkili bir yolunu öneriyor. Harper’a göre, yalnızca 30 saniyede vücudun dayanıklılığını ve yaşlanma sürecini test etmek mümkün.