Bul bir şey tutukla!

Mehmet Tezkan Yargı Reformu Gündemi

Adalet Bakanlığı sürekli olarak yargı reformu paketlerini açıklıyor. Geçen ay en sonuncusu duyuruldu. Ancak henüz Meclis’e sunulmadı.

10. Yargı Paketi Yolda

Geçtiğimiz hafta Erdoğan, Yargı Reformu Stratejik Belgesini kamuoyuna açıkladı. Bu belge, önümüzdeki dört yılın hedeflerini içermekte olup, bu beşinci stratejik belge olarak dikkat çekti.

10 yargı paketi ve 5 yargı reformu belgesi hedefleri aynı yönde ilerliyor: yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını güçlendirmek, hesap verebilirlik ve şeffaflığı artırmak, adalete erişim kolaylığını sağlamak ve adil yargılama süreçlerini güvence altına almak gibi pek çok amaç yer alıyor.

Ne var ki, bu hedeflere ulaşmak yıllardır mümkün olamıyor. Tam aksine, ülke her geçen gün geriye gitmekte ve hukuk devleti olma konusunda zorluklarla karşılaşmaktadır. Hukuk sadece kitaplarda kalıyor ve hayata geçirilemiyor.

Hukuka göre, tutukluluk en son çare olmalıdır ancak uygulamada farklı bir tablo karşımıza çıkıyor. Savcı ve hakimler, kişileri hapse atma yoluna giderek, yargılama sürecini adil bir zeminde yürütememekte ve hukuka uygun davranmamaktadır.

Yargı reformlarına rağmen, hala hukuksuzlukla mücadele eden bir sisteme sahibiz. Adalet sağlanamıyor ve hukukun üstünlüğüne gereken önem verilmiyor.

Son dönemde artan tutuklama kararlarına ilişkin olarak, özellikle sosyal medya paylaşımları ya da geçmişteki etkinliklere dayanılarak alınan tutuklama kararları konusunda soru işaretleri oluşmaktadır. Bu tutuklamaların arkasındaki sebeplerin netliğe kavuşturulması gerekmektedir.

Halit Ergenç ve Ünlü Sanatçıların Durumu

Son günlerde, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın ardından, menajer Ayşe Barım’ın adı tutuklama sürecine dahil olmuştur. Ancak, bu durumla ilgili net detaylar henüz ortaya çıkmamıştır.

Halit Ergenç gibi birçok ünlü sanatçının, geçmişe ilişkin sosyal medya paylaşımları veya etkinlik katılımları nedeniyle tutuklanmaları, toplumda endişe yaratmıştır. Bu tutuklamaların arkasındaki gerçek sebepler hala belirsizliğini korumaktadır. Sanatçıların iradeleri sorgulanmamalı ve hukuki süreç adil bir şekilde yürütülmelidir.

Sonuç olarak, Türkiye’de hızla artan tutuklamalar ve hukuka uyumsuz uygulamalar, ülkenin demokratik yapısına zarar vermektedir. Hukukun üstünlüğüne ve adaletin sağlanmasına destek olmak herkesin sorumluluğundadır.

Ergenekon döneminin korku iklimi yeniden canlanmakta ve bu durum endişe vericidir. Adalet herkese lazım olduğu gibi, hukukun üstünlüğü de en temel hak olan insan haklarına uygun olarak sağlanmalıdır.

Related Posts

İran: ABD, müzakerelerin başlatılması için diplomasiye gerçekten bağlı olduğunu göstermeli

İran: ABD, müzakerelerin başlatılması için diplomasiye gerçekten bağlı olduğunu göstermeli

İsrail basınında, Gazze’de yeni ateşkes teklifinin detayları tartışılıyor

İsrail basınında, Gazze’de yeni ateşkes teklifinin detayları tartışılıyor

İstanbul’da baba cinayeti: Oğlu kanlı eşyaları çöpe attı, anne evi temizledi

İstanbul Eyüpsultan’da tartışma sırasında Recep Kütükçü’yü bıçaklayarak öldürdükleri iddia edilen anne ve iki oğlu gözaltına alındı. Polisin yaptığı detaylı çalışmada ise olay sonrası şüphelilerin evdeki bazı eşyaları çöpe attıkları güvenlik kameralarına yansıdı.

10 yıl sonra ilk! Üçüncü yol ittifakı mı kurulacak?

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, 10 yıl önce ayrıldığı Saadet Partisi’ni Cuma günü ziyaret edecek. Görüşmede Saadet Partisi, Yeniden Refah ve Gelecek partileri arasında kurulması planlanan “üçüncü yol” konuşulacak.

Orman yangınları komşuyu da vurdu

Yunanistan Devlet Televizyonu ERT’in haberine göre, Girit Adası’nın Laşit bölgesinde 2 Temmuz Salı günü ormanlık alanda başlayan yangın kısa zamanda kontrolden çıkarak yerleşim birimlerini tehdit etmeye başladı. 5 YUNANİSTANLI HASTANEYE KALDIRILDI …

Eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin’den Selahattin Demirtaş, Ekrem İmamoğlu ve Fatih Altaylı’ya ziyaret

Eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin’den Selahattin Demirtaş, Ekrem İmamoğlu ve Fatih Altaylı’ya ziyaret