Eski kaşar nasıl üretiliyor? Tadıyla büyülüyor, Kars’ın altın lezzeti!

Kars Eski Kaşar Peyniri: Doğadan Sofralara Özel Bir Lezzet

Kars’ın verimli topraklarında yetişen büyükbaş hayvanların sütleri, özenle işlenerek eşsiz Kars eski kaşar peynirine dönüşüyor.

Arpaçay ilçesine bağlı Bozyiğit köyünde, temiz havası ve doğal bitki örtüsüyle öne çıkan bölgede hayvancılık yapan üreticiler, her gün taze sütlerini mandıraya taşıyor.

Geleneksel yöntemlerle işlenen süt, silindir haline getirilip üç ay boyunca serin bir ortamda dinlendiriliyor. Daha sonra çuvallara sarılan peynirler, bir yıl boyunca buzhanede olgunlaşmaya bırakılıyor. Bu özenli sürecin ardından Kars eski kaşar peyniri, iç piyasada ve toptan pazarlarda satışa sunuluyor.

Kaşar üreticisi Ozan Can Göksü, Bozyiğit Köyü’nde aile şirketini 1994 yılında kurduğunu ve ikinci kuşak olarak işi devam ettirdiğini belirtti.

Üretim süreci hakkında bilgi veren Göksü, “Her sabah taze sütleri topluyor, mandıraya getirip süt kabul işlemini gerçekleştiriyoruz. Daha sonra telleme ve doğrama işlemlerini tamamlıyoruz. Peynirlerin olgunlaşma sürecini kontrol ettikten sonra 80 derece sıcak suda haşlıyoruz. Son olarak peynirleri gramajlarına ayırıp 1 kilo, 2 kilo ve 13 kilo olarak paketliyoruz” şeklinde konuştu.

3 Ay Süren Olgunlaşma Süreci

Kaşar peynirini 3 ay boyunca soğuk ortamda beklettiklerini belirten Göksü, “Kalıplarda 24 saat dinlendirdikten sonra peynirleri olgunlaşma bölümüne alıyoruz. Yaklaşık 3 ay boyunca soğuk ortamda bekletilen peynirleri, 5’li gruplar halinde çuvallara sarıp buzhaneye naklediyoruz. Ortalama 68-70 kg ağırlığındaki bu kaşar peynirlerini tüm şehirlere toptan veya perakende olarak gönderiyoruz” dedi.

Doğal üretim süreci ve eşsiz lezzetiyle Kars eski kaşar peyniri, sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Tescilli Kaşar Peyniri, Türkiye genelinde de büyük ilgi görüyor. Kaşarlar, kargoyla 81 ile gönderiliyor.

Related Posts

Türkiye’nin giyim devi iflasın pençesinde

Zara, Lc Waikiki ve De Facto gibi markalar için üretim yapan Keytex Tekstil, konkordato ilan etti.

Zirai don Amasya’da 60 yıllık geleneği bozdu: Tarlada bir tane bile toplanamadı!

Amasya’da 60 yılı aşkın süredir düzenlenen kiraz teşvik yarışması, bu yıl zirai don nedeniyle yapılamadı. İlkbaharda yaşanan zirai don afeti sonrasında bu yıl kiraz ağaçları ürün vermedi.

Türkiye’nin e-ticaret devi resmen el değiştirdi!

Rekabet Kurumu’nun onayının ardından n11’in DMSF Holding’e devri 11 Haziran itibarıyla tamamlandı. Türkiye’nin öncü e-ticaret platformlarından n11’in DMSF Holding’e devrine ilişkin satın alma süreci, 11 Haziran itibarıyla hisse devrinin …

Türk savunma sanayisi şirketleri Endonezya’da işbirliklerini güçlendiriyor

Türk savunma sanayisi şirketleri, Endonezya’nın Cakarta şehrindeki INDO Defence 2025 fuarında işbirliği anlaşmaları yaptı.

Euro/dolar paritesi 7 haftanın en yüksek seviyesinde!

Euro/dolar paritesi 7 haftanın en yüksek seviyesinde!

Borsa güne düşüşle başladı – 12 Haziran 2025

BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,74 düşüşle 9.614 puandan başladı. Küresel belirsizlikler ve jeopolitik riskler piyasalarda temkinli seyri beraberinde getiriyor.