Işıkhan işsizlik verilerinden memnun ama… İŞKUR’a başvuran başvurana!

Türkiye İstatistik Kurumu, İşsizlik Oranlarını Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2025 yılının ilk çeyreğinde işsizlik oranları açıklandı. 15 yaş ve üzeri işsiz sayısı bir önceki çeyreğe göre azalarak 2 milyon 884 bin kişi seviyesine geriledi. İşsizlik, 183 bin kişi azalarak gerçekleşti.

İşsizlik oranı yüzde 8,2 seviyesine gerileyerek 0,4 puan azaldı. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 6,6 iken kadınlarda yüzde 11,2 olarak tahmin edildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Ülkemizin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde uygulamalar hayata geçiriyoruz. İşsizlik oranlarındaki düşüş, Ulusal İstihdam Stratejisi doğrultusunda planlarımızın gerçekleştiğini gösteriyor. İşsiz sayısı azalarak 2 milyon 884 bin kişiye geriledi. İşsizlik oranı ise bir önceki çeyreğe göre 0,4 puan azalarak yüzde 8,2 seviyesinde gerçekleşti. Gençlerin işsizlik oranındaki azalış da olumlu bir gelişme. İstihdam edilenlerin sayısı 32 milyon 389 bin kişi oldu, istihdam oranı ise yüzde 48,9 seviyesine ulaştı. İşgücü ise 35 milyon 273 bin kişiyken işgücüne katılım oranı yüzde 53,3 olarak gerçekleşti. İlerleyen süreçte daha fazla istihdam sağlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

İşsizlik oranındaki gerilemeyi memnuniyetle karşılayan Işıkhan’ın bahsetmediği bir konu ise işsizlik ödeneğine yapılan başvurulardaki artıştı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun’un verilerine göre, işsizlik ödeneği için yapılan başvurularda ciddi bir artış yaşandı. 2024 yılında aylık ortalama 138 bin 326 kişi başvuruda bulunurken, bu rakam 2025’in ilk üç ayında aylık 317 bin 752 kişiye yükseldi. Bu artışın ilerleyen dönemlerde daha da artması bekleniyor.

İşsizlik ödeneği alabilmek için belirli şartların karşılanması gerektiğini belirten Erdursun’a göre, işletmelerdeki küçülme ve uzun süre aynı iş yerinde çalışan kişilerin işsiz kalması gibi faktörler, işsizlik ödeneği başvurularındaki artışı etkileyebilir. Bu nedenle işsizlik ödeneği başvurularında dikkat edilmesi gereken kriterler bulunuyor.

Related Posts

Devlet desteğiyle işini geliştirdi! Depremzede kadın ihracat ve istihdam hedefini büyüttü

Devlet desteğiyle işini geliştiren Adıyamanlı depremzede kadın girişimci, Erzurum’da ürettiği tekstil ürünlerini Asya, Ortadoğu ve Kafkasya’ya ihraç ediyor.

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Yurt dışından alışverişte yeni dönem! Artık her ürünün bir muhatabı olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticarette yapay zeka destekli denetim sistemine geçileceğini ve Türkiye’ye satış yapan yabancı sitelere yerli temsilci zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Bir alkol grubuna daha zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

Alkol fiyatları ÖTV’deki artışın artından zamlandı. Bir alkol grubuna daha zam geldi.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.