İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi martta yükseldi

Türkiye imalat sektörünün önde gelen ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını değerlendiren İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Mart 2025 dönemi sonuçları açıklandı.

Endekste 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar, ihracat ikliminde iyileşme olduğunu gösterirken, 50’nin altındakiler ise olumsuzluğa işaret etmekte.

Şubatta 51,1 olarak kaydedilen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, mart ayında 51,5’e yükseldi ve ihracat pazarlarının talep koşullarında hafif bir iyileşme olduğunu gösterdi.

Bu iyileşme, Haziran 2024’ten bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti ve bu durum Türkiye’nin ihracat iklimindeki güçlenme trendinin 15’inci ayına ulaştığını gösterdi.

EN HIZLI ÜRETİM ARTIŞI SUUDİ ARABİSTAN VE BAE’DE

Orta Doğu bölgesi, mart ayında talepteki iyileşmeye önemli katkı sağladı.

Ankete katılan ekonomiler arasında en hızlı üretim artışı Suudi Arabistan’da yaşanırken, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bu ülkeyi takip etti. Kuveyt’te ekonomik aktivite artarken, Mısır, Lübnan ve Katar’da zayıflık görüldü. Bu altı ekonomi, Türk imalat sanayi ihracat pazarındaki toplam payın yüzde 7 civarında.

EN BÜYÜK İHRACAT ALMANYA’YA

Türk imalat sanayi ürünlerinin en büyük ihracat pazarı olan Almanya, martta son 10 ayın ilk artışını kaydetti ancak bu artış oldukça hafif düzeyde gerçekleşti.

Birleşik Krallık ve Hollanda’da da üretim genişlemeye geçti. İtalya, İspanya, Polonya ve Yunanistan’daki ekonomik aktivite artarken, Fransa ve Romanya’da daralma devam etti.

Türk imalat sanayi ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini oluşturan ABD’de, martta üretim üst üste 26’ncı ay büyüdü. Diğer Kuzey Amerika ülkelerinde ise zayıflık görüldü.

Ankete katılan ekonomiler arasında en keskin üretim düşüşleri Kanada ve Meksika’da yaşandı. Rusya’da ise ekonomik aktivite, beş aylık genişleme döneminden sonra martta hafifçe düştü.

Orta Doğu dışında üretimin en hızlı arttığı ülke, yedi aylık en yüksek büyüme hızına ulaşan Hindistan oldu.

Nijerya’da da belirgin bir üretim artışı gözlendi ve bu artış 2024 başından bu yana en yüksek hızda gerçekleşti.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker’ın açıklamalarına yer verilen haberde, Mart ayında büyük 10 ihracat pazarında genişleme kaydedildiğine dikkat çekildi.

Harker, “Bu gelişme, Türk imalat sanayi ihracatçılarına bir miktar iyimserlik getirirken, ABD’nin ticaret politikalarının durumu ve küresel pazarları nasıl etkileyeceği belirsizliğini koruyor.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Türkiye’ye dev güven imzası! Ziraat Bankası’ndan 1.75 milyar dolarlık rekor sendikasyon

Ziraat Bankası bir defada sağlanmış en büyük sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisini temin etti. Genel Müdür Çakar 1.75 milyar dolarlık işlemin Türkiye’ye duyulan inancın göstergesi olduğunu vurguladı.

AJet, İstanbul çıkışlı yurt içi tavan bilet ücretini açıkladı

AJet, İstanbul çıkışlı yurt içi uçuşlarının tavan bilet ücretini açıkladı. Tavan bilet ücreti 2 bin 850 TL olarak belirlendi. İşte detaylar…

Sanayide yatırım iştahı zayıflıyor: TCMB’den 2025 için temkinli tablo

TCMB’nin 2025 bahar dönemi Yatırım Eğilimi İstatistikleri’ne göre, imalat sanayisinde bu yıl yapılması planlanan yatırım harcamalarına dair artış beklentileri zayıflamaya devam ediyor. Özellikle büyük ölçekli işletmelerde yatırım iştahı, önceki döneme kıyasla daha temkinli bir tablo çiziyor.

TCMB Başkanı Karahan ABD’de konuştu: Sıkı para politikası, fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikasının kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı. Washington’daki sunumunda iç talepteki ılımlı seyir, TL’nin reel değer kazanması ve maliye politikasıyla koordinasyonun dezenflasyonu desteklediğini belirtti.

Bakan Şimşek, ABD Hazine Bakanı Bessent ile görüştü: Kısıtlamalar kaldırılacak mı?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile bir araya geldi. Görüşmede, kısıtlamaların kaldırılmasının önemi vurgulandı.

Nadir toprak elementlerinde Türkiye dünyanın ilk beş üreticisinden biri olacak

ABD Başkanı Donald Trump’un Ukrayna’nın Rusya ile süren savaşını bitirmek için şart koştuğu ve geçtiğimiz günlerde mutabakat zaptı imzalanan nadir toprak elementleri (NTE) geleceğin dünyasının en önemli maden kaynakları olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir