SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

“`html

SPK’dan Kripto Varlık Platformları İçin Rezerv Kanıtı Denetimi Düzenlemesi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık platformlarının gerçekleştirmesi gereken rezerv kanıtı denetim sürecine dair yeni ilke ve esasları kamuoyuyla paylaştı. Artık, kripto para borsaları, müşterilerine ve kendi kripto varlıklarının mevcut değerleri, saklama yerleri ve likit varlık durumları hakkında düzenli raporlar sunmakla yükümlü olacak. Bu bilgiler bağımsız denetçiler tarafından doğrulanacak.

SPK, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyet izinleri öncesinde gerçekleştirmesi gereken zorunlu rezerv kanıtı denetim süreçlerine ilişkin belirli ilke ve esasları açıkladı.

Haftalık bültende yer alan bilgilere göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile bağımsız denetim firmaları arasında, her üç aylık denetim döneminin ilk ayında rezerv kanıtı denetimini yürütmek üzere bir sözleşme imzalanacak. Nutulan sözleşme, yıl içerisindeki diğer denetim dönemlerini de kapsayacak şekilde düzenlenebilecek.

Bir kripto varlık hizmet sağlayıcısı, ardışık olarak en fazla 12 denetim dönemi için aynı denetim şirketini seçebilecek. Aynı kripto varlık hizmet sağlayıcısı için sorumlu bilgi sistemleri denetim uzmanı, en fazla 4 dönem için denetim raporu imzalayabilecek.

Denetim İçin Hazırlık Süreci

İmzalanan sözleşmeye göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları denetimin yapılacağı sistemleri ve tüm gerekli kayıt ve belgeleri hazırlamakla yükümlüdür.

Denetim raporunda yer alacak bilgiler arasında “kripto varlıkların tam listesi,” “müşterilere ait kripto varlıkların güncel değeri,” “varlıkların bulunduğu ağların bilgisi,” “saklama modeline dair ayrıntılar” ve “cüzdan adreslerinin listesi” gibi veriler yer alacak.

Platformlar ayrıca, “müşterilere ait nakit bakiye büyüklükleri,” “platformun kripto varlıklarının cari değerleri,” “çalıştıkları saklama kuruluşlarının listesi” ve “nakit bakiyelerine dair banka ve hesap bilgileri” gibi detayları da denetim sürecinde paylaşacaklardır.

Denetim, kripto varlık platformunun likit rezervinde tutulan tüm varlıkların kapsamına alınmasını gerektirecek ve bu varlıklara ait denetim sonuçları raporda ayrı bir başlık altında belirtilecektir.

Denetim kapsamında incelenen kripto varlıkların varlıklarının tamamının teyit edilmesi zorunludur.

Denetim Tarihleri Gizli Kalacak

Bilgi sistemleri denetçisi, denetim periyodu içerisinde iki farklı tarih belirleyecek ve bu tarihler, kripto varlık hizmet sağlayıcısının kayıtlarındaki müşteri varlık bilgilerini dağıtık defter ağındaki varlıklarla karşılaştırmak amacıyla kullanılacak.

Bu tarihler, denetim gününden en az bir gün önce kripto varlık platformu ile paylaşılmayacak.

Denetçi, sağlanan cüzdan adreslerinin kripto varlık hizmet sağlayıcısına ait olup olmadığını kontrol edecek ve bu teyit yöntemini denetim raporuna dahil edecektir.

Denetim sonuçları, kripto varlık hizmet sağlayıcısının kayıtlarında mevcut olan verilerle karşılaştırılarak raporlanacaktır.

Cüzdan bakiyelerinin sorgulanması ve doğrulama süreçlerinde kullanılan araçlara raporda yer verilecektir.

Denetim raporu, sorumlu bilgi sistemleri denetim uzmanı tarafından imzalandığında geçerlilik kazanacak ve denetim döneminin sona ermesinden sonraki ilk 10 iş günü içinde kripto varlık hizmet sağlayıcısının yönetim kurulu başkanlığına sunulacaktır.

Denetim döneminin sona ermesinden sonraki 15 iş günü içerisinde, raporun kabulü için yönetim kurulu kararı ile birlikte SPK’ya sunulacaktır.

Denetim raporu, yalnızca kripto varlık platformunun yönetim kuruluna yönelik hazırlanacak olup, bu rapor; yönetim kurulu ve SPK dışında hiçbir tarafla paylaşılmayacaktır.

Raporun giriş kısmında denetimin amacı ve kapsamı, denetim süresince kullanılan araçlar ve teknikler, denetim tarihleri, görevli denetçilerin detayları ve gerçekleştirilme sıklığına dair bilgiler yer alacaktır.

Denetim raporunun giriş, değerlendirme ve sonuç bölümlerinde bulunması gereken asgari bilgilere dair detaylar da duyuruda belirtilmiştir.

“`

Related Posts

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreterliğine Nurullah Bakır atandı

Nurullah Bakır, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreterliğine getirildi.

Bakan Uraloğlu imzaladı: Afrika’ya tarihi destek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Moritanya, Somali, Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Liberya, Gine ve Gana olmak üzere 7 Afrika ülkesiyle Ulaştırma Bağlantısallığının Güçlendirilmesi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzaladıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Bu mutabakat zaptıyla, Afrika limanları ile Türkiye limanları arasında doğrudan bağlantılar kuracağız. Afrika, Basra Körfezi üzerinden Kalkınma Yolu’na, Türkiye üzerinden de Orta Koridor’a entegre edilecek” dedi.

Temmuzda zamlar yağmur gibi yağacak: Akaryakıt, sigara, bedelli askerlik…

Temmuz ayının gelişiyle beraber birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Temmuz ayı enflasyon rakamları sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik gibi birçok kalem grubuna zam yağmuru yağacak. İşte detaylar…

Tesla’nın ABD ve Avrupa başkanını kovduğu anlaşılıyor

Omead Afshar, Tesla’nın ABD ve Avrupa’daki işlerini yönetmek üzere sonbaharda Tesla yönetimine terfi etti. Tesla atamayı resmi olarak hiçbir zaman onaylamadı ancak Afshar’ın ekim ayında terfisiyle ilgili ABD’den güvenilir raporlar vardı . Yönetici …

El değiştirdi, araç muayene istasyonlarında yeni dönem başlıyor!

Türkiye’de araç muayene hizmetlerinde köklü bir değişim başlıyor. 2005 yılından bu yana hizmet veren TÜVTÜRK’ün işletme yetkisi 2027 sonunda sona erecek ve görev, MOI Ortak Girişim Grubu tarafından “Turka” markasıyla devralınacak. Yeni dönemde …

Sanayi strateji planında KOBİ’ler yok sayıldı: İngiliz hükümetine tepki yağdı

İngiltere’nin uzun zamandır beklenen Sanayi Stratejisi, İşletmeler, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanı tarafından nihayet kamuoyuyla paylaşıldı. Strateji, ileri imalat, yaratıcı endüstriler, yaşam bilimleri, temiz enerji, savunma, dijital ve …