Tayland 40 Uygur Türkünü Çin’e gönderdi: ABD ve Almanya’dan kınama

Tayland, 10 yıl önce ülkelerine giren ve Türkiye’ye sığınmak isteyen 40 Uygur Türkünü Çin’e geri gönderdi.

Bu kişilerle birlikte Tayland’a giren Uygurların çoğu, daha önce Türkiye’ye gönderilmişti.

Tayland Çin’e 40 Uygur Türkünü Geri Gönderdi

İnsan hakları grupları bu kişilerin iade edilmesi durumunda işkence ve ölümle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunmuştu. Bangkok’ta 10 yıldır tutulan grup, Çin’in Sincan bölgesine gönderildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Tayland’dan 40 Uygur Türkü’nün sınır dışı edilmesini kınarken Komiser Yardımcısı Ruvendrini Menikdiwela, bu durumun, geri göndermeme ilkesinin ve Tayland’ın uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerinin açık bir ihlali olduğuna işaret etti.

ABD ve Almanya’dan Kınama

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Tayland’dan Uygur Türklerinin sınır dışı edilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Rubio, açıklamasında, “Tayland’ın en az 40 Uygur’u yasal süreç haklarından mahrum oldukları, zulüm, zorla çalıştırılma ve işkenceye maruz kaldıkları Çin’e zorla göndermesini en güçlü ifadelerle kınıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Tayland’ın Uygur Türkleri’ni sınır dışı etmesi nedeniyle endişe duyduklarını belirten Rubio, Bangkok yönetiminin bu eylemiyle Birleşmiş Milletler’in (BM) “İşkenceye ve Diğer Zalimane Gayriinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşmesi” ile “Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme” kapsamındaki yükümlülükleriyle ters düşme riskinde olduğu belirtildi.

Rubio, Tayland’ın bu eyleminin, “insan haklarını korumaya bağlılığıyla ters düştüğüne” dikkati çekerek Uygurların sığındığı tüm ülkelerdeki hükümetlere, etnik grup Uygurları zorla Çin’e göndermeme çağrısı yaptı.

Alman hükümeti, Tayland hükümetinin 40 Uygur Türkü’nü Çin’e sınır dışı etme kararını kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Alman hükümeti Tayland hükümetinin çok sayıda Uygur’u Çin’e sınır dışı etme kararını kınamaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, uygulanan sınır dışı etme işleminin uluslararası hukukta yer alan ciddi insan hakları ihlalleri riski altındaki kişilerin geri gönderilmemesi ilkesini ihlal ettiği belirtildi.

Çin hükümetine, sınır dışı edilenlerin ve ailelerinin haklarına saygı gösterme ve bu hakları koruma çağrısında bulunuldu.

Related Posts

Belçika’da aşırı sıcaklar için 35 derecelik uyarı yapılmıştı: Brüksel bugün 40 dereceyi gördü

Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI), 1-3 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde 35 dereceyi aşacak sıcaklıkların tehlikeli seviyelere ulaşabileceğini bildirerek, “turuncu alarm” verdi. Brüksel’de hava sıcaklığının 40 dereceye kadar çıktığı görüldü.

Son Dakika… DEM Parti açıkladı: ‘Heyetimiz Erdoğan ile buluşacak’

Son Dakika Haberi… DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda DEM Parti İmralı heyetinin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini duyurdu.

AB dönem başkanlığında devir teslim gerçekleşti: Yeni slogan ‘Değişen dünyada güçlü bir Avrupa’

Danimarka Avrupa Birliği dönem başkanlığını Polonya’dan devraldı. Danimarka, dönem başkanlığı için ‘Değişen dünyada güçlü bir Avrupa’ sloganını seçti.

Almanya’da kuraklık alarmı: Dereden su alana, 10 bin Euro ceza

Tün ülkede suyun tasarruflu kullanılması çağırısı yapıldı. Kuraklık özellikle Doğu Almanya’yı olumsuz etkiliyor.

İsrail Gazze’de plaja saldırı düzenledi: 21 ölü

İsrail’in Gazze Şeridi’nde saldırıları devam ediyor. İsrail Hava Kuvvetlerine ait uçakların bugün Gazze sahilinde bulunan Al-Baqa plajına gerçekleştirdiği saldırıda 1’i gazeteci 21 kişi hayatını kaybederken, 50 kişi yaralandı. İsrail, Gazze’de bir …

100’üncü günde Saraçhane’de: İmamoğlu’ndan videolu çağrı!

CHP’nin Silivri’de tutuklu bulunan Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, 1 Temmuz Salı günü Saraçhane’de yapılacak eylem için çağrıda bulundu. Eylemin tarihi, İBB’ye yönelik operasyonun 100’üncü gününe işaret ediyor.