Tohum sektöründe AR-GE faaliyetlerine desteklerin yerliliği artırması bekleniyor

TÜRKTOB Başkanı Güler: Tarım Orman Şurası Kararları Sektör İhtiyaçlarına Cevap Verdi

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Güler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 4. Tarım Orman Şurası sonuç bildirgesinde yer alan tohum sektörüne yönelik kararları değerlendirdi. Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu kararlar sektörün uzun süredir dile getirdiği ihtiyaçlara cevap verdi.” ifadelerini kullandı.

Güler, tohumculuk işletmelerinin sanayi işletmesi olarak kabul edilmesi kararının önemli olduğunu belirterek, “Bu düzenleme sayesinde tohumculuk şirketleri, KOSGEB destekleri gibi sanayi teşviklerinden yararlanabilecek.” dedi. Güler, “Sektörümüz yıllardır bu düzenlemeyi bekliyordu. Sadece tarımsal değil, aynı zamanda sanayi üretimi yapan bir sektörüz.” şeklinde konuştu.

“Sertifikalı tohum, çiftçimizin gelirini artırır”

Güler, şurada yer alan sertifikalı tohumluk üretiminin artırılması ve kayıt dışı satışının önlenmesi kararlarını da önemsediklerini belirterek, “Bu adımlar, kayıt dışılıkla mücadelede kritik öneme sahip.” diye konuştu. TÜRKTOB verilerine göre, 2010’da 498 bin ton olan tohumluk üretiminin, 2024’te 1 milyon 303 bin tona ulaştığını vurgulayan Güler, sertifikalı tohumun çiftçinin gelirini artırdığını ve tarımsal kalkınmanın temelinde olduğunu belirtti.

“İhtiyacımız olan tohumların yüzde 90’ından fazlasını yurt içinde üretiyoruz”

Güler, tohumda yerlilik ve millilik oranlarının artırılmasına destek vererek, “Bugün Türkiye, 9 bin 637 tescilli çeşide ve yüzde 134 ihracatın ithalatı karşılama oranına ulaşmış bir sektöre sahip.” açıklamasını yaptı. Güler, AR-GE’nin desteklenmesi, kendi çeşitlerin geliştirilmesi ve dış pazarda etkinliğin artırılmasının önemine değinerek, “Sektörün ihtiyaçlarının karşılanması için ulusal tohum laboratuvarının kurulması büyük önem taşıyor.” şeklinde konuştu.

“Çocukların öldüğü yerde huzur ve mutluluk aranamaz”

Güler, dünya genelinde devam eden savaşlara ve artan sivil ölümlere dikkat çekerek, “Çocukların öldüğü yerde huzur ve mutluluk aramak mümkün değil.” değerlendirmesinde bulundu. Güler, tüm dünyanın bu konuda sessiz kalmaması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Devlet desteğiyle işini geliştirdi! Depremzede kadın ihracat ve istihdam hedefini büyüttü

Devlet desteğiyle işini geliştiren Adıyamanlı depremzede kadın girişimci, Erzurum’da ürettiği tekstil ürünlerini Asya, Ortadoğu ve Kafkasya’ya ihraç ediyor.

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Yurt dışından alışverişte yeni dönem! Artık her ürünün bir muhatabı olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticarette yapay zeka destekli denetim sistemine geçileceğini ve Türkiye’ye satış yapan yabancı sitelere yerli temsilci zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Bir alkol grubuna daha zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

Alkol fiyatları ÖTV’deki artışın artından zamlandı. Bir alkol grubuna daha zam geldi.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.