Türkiye’de kestane üretimi arttı

2024 Bitkisel Üretim İstatistikleri’ne göre, Türkiye’de kestane üretiminin geçen yıl 2023’e göre yüzde 4,4 artışla 74 bin 300 ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Kestane üretiminde yüzde 30’un üzerindeki payla Aydın birinci sırada gelirken, bu ili yaklaşık yüzde 30 ile İzmir izledi. Diğer illerin toplam üretimdeki payları yüzde 6’nın üzerine çıkmadı. Bartın yüzde 6 civarındaki payla üçüncü, kestanesiyle ünlü Bursa ise son yıllarda hastalıklar nedeniyle üretimin düşmesi sonucu yüzde 5’e yakın payla dördüncü sırada yer aldı.

Kış aylarının sağlık deposu yiyeceklerinden olan kestane, içerdiği yüksek C vitamini ile grip ve soğuk algınlıklarına karşı koruyor, bünyesindeki potasyum ile soğuk havalara karşı direnç oluşturuyor ve karbonhidratıyla kışın enerji kaynağı olarak dikkati çekiyor.

Pazar ve marketlerde kilosu kalitesine ve iriliğine göre 100 ila 300 lira arasında değişen fiyatlardan satılan kestane, kırsalda soba üzerinde büyükşehirlerde fırında ya da haşlama olarak tüketiliyor. Uzmanlar kestanenin faydalarından bu şekilde daha fazla yararlanabileceğini belirtiyor.

Kestane, kebabı ile damak çatlatırken şekeri ile de ağızları tatlandırıyor. Bu kış besini, kebap olunca kilosu 700 liraya çıkıyor. Genellikle küçük kese kağıtlarında 100 ya da 200 gram şeklinde satılan kestane kebabının kilosu 700 liraya varıyor.

Şekere dönüşüp hediyelik olunca fiyatı katlanarak artıyor. Kestane şekerinin kilosu kestanenin iriliğine ve hediyelik kutusuna göre değişmekle beraber 900 ila 1500 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor.

Sanayi üretimi ev tipi olanları 750-900 lira, kavanozda satılanları ise 700 lira civarında alıcı buluyor. Uzmanlara göre kestane şekerinin fazla tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor ve sağlık açısından faydaları sınırlı oluyor.

Related Posts

Çeyrek altın yükseldi!

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

Enflasyon gelirleri tırpanlarken, yılın ikinci yarısı için verilen artış oranları tepki çekti: ‘Rakamlar yalan, sefalet gerçek’

Enflasyon, emekçi ve emeklilerin gelirlerini eritti. Memur ve emekli maaşları 6 aylık kaybı bile telafi etmedi. En düşük emekli aylığı açlık sınırının altında kalırken, emek örgütleri TÜİK ve Çalışma Bakanlığı önünde meydanlara çıktı.

Akaryakıt devi krize dayanamadı! Hisselerini sattı

29 ilde şubeleri olan Euroil akaryakıt firması hisselerinin yüzde 20’sini devretti. Devir işlemi 120 milyon TL karşılığında tamamlandı

Bakan Kacır: “Proje başına 2 milyon liraya kadar destek vereceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SOGREEN) kapsamında 15 kalkınma ajansının yaklaşık 600 milyon lira tutarındaki teklif çağrılarını ilan ettiğini ve bakanlık olarak proje başına 2 milyon liraya kadar destek vereceklerini söyledi.

CHP’li Ağbaba’dan ‘emekli zammı’ açıklaması: ‘Bu emekliye ‘öl’ demekten başka bir şey değil!’

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Temmuz ayında yapılacak emekli zammına ilişkin yaptığı açıklamada, 2 bin 500 TL civarındaki zammın yetersiz olduğunu belirterek, “Bu emekliye ‘öl’ demekten başka bir anlama gelmiyor” dedi. Ağbaba, kök maaşların asgari ücrete eşitlenmesi gerektiğini vurguladı.

Kimya sektörü 2,6 milyar dolarlık ihracatla zirvede

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, kimya sektörünün ihracatının haziranda yüzde 18 artarak 2,6 milyar dolara ulaştığını açıkladı.