Vergi denetim süreçlerinin maliyeti dijital dönüşümle azaltılacak

Bakan Şimşek: Vergi Denetimlerinde Dijital Dönüşüm Başladı

Bakan Şimşek, AA muhabirine verdiği demeçte, Vergi Dairesi olarak vergi uygulamalarında dijitalleşme sürecini başlattıklarını belirtti. Bu doğrultuda mevzuat düzenlemelerinin yapıldığını ifade eden Şimşek, “Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen denetim faaliyetlerinde, Bakanlık tarafından geliştirilen elektronik sistem araçlarının kullanımına olanak tanıyan düzenleme ile kamusal denetim süreçlerinin köklü bir dijital dönüşüm geçirmesi hedefleniyor” dedi.

Şimşek, defter ve belgelerin ibrazı, tutanakların düzenlenmesi, görüşmelerin gerçekleştirilmesi gibi vergi incelemeleriyle ilgili işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesini sağlayan sistemlerin oluşturulduğunu belirterek, “Bu sayede vergi inceleme süreçleri elektronik ortama taşınacak, sesli ve görüntülü iletişimle tutanak alımı gibi tüm süreçler dijital ortamda gerçekleşecek. Böylece mükelleflerimiz için önemli bir zaman ve maliyet avantajı sağlanacak” açıklamasında bulundu.

“Dijital Dönüşüm İzaha Davet’i de Kapsayacak”

Bu alandaki dönüşümün devam edeceğini vurgulayan Şimşek, yapılan düzenlemelerin izaha davet, rapor değerlendirme komisyonu işlemleri, gönüllü uyum gibi birçok kamusal hizmeti kapsadığını belirtti.

Şimşek, kamusal hizmetlerde mükelleflerle Bakanlık çalışanlarının fiziksel olarak bir araya gelerek tutanakların kağıt ortamında düzenlendiğini hatırlatarak, “Gerçekleştirilen dönüşümle birlikte incelemelerin yanı sıra diğer hizmetler de elektronik ortamda yürütülecek” açıklamasında bulundu.

“Mükelleflere Maliyet Kolaylığı Sağlanacak”

Mükellefler için denetim maliyetlerinin azaltılması ve kamusal hizmetlerin sunumunda kolaylık sağlanması temel amacın olduğunu belirten Şimşek, “Elektronik süreçler mükelleflerin işlerini kolaylaştırıyor. Vergi işlemlerinin birkaç tıklama ile halledilmesi mükelleflerin kendi işlerine odaklanmasını sağlıyor. Bu dijital dönüşümle tasarruf hedefleniyor. Elektronik sistemlerin devreye alınmasıyla konaklama, ulaşım, iletişim gibi kamusal alanlarda tasarruf sağlanması planlanıyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

Devlet desteğiyle işini geliştirdi! Depremzede kadın ihracat ve istihdam hedefini büyüttü

Devlet desteğiyle işini geliştiren Adıyamanlı depremzede kadın girişimci, Erzurum’da ürettiği tekstil ürünlerini Asya, Ortadoğu ve Kafkasya’ya ihraç ediyor.

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Yurt dışından alışverişte yeni dönem! Artık her ürünün bir muhatabı olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticarette yapay zeka destekli denetim sistemine geçileceğini ve Türkiye’ye satış yapan yabancı sitelere yerli temsilci zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Bir alkol grubuna daha zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

Alkol fiyatları ÖTV’deki artışın artından zamlandı. Bir alkol grubuna daha zam geldi.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.